VAALITEEMA KUNTAVAALIT
VAALITEEMA KUNTAVAALIT
Koulukiusaamiseen puuttuminen vaatii monitasoista lähestymistapaa, jossa yhdistyvät ennaltaehkäisy, nopea puuttuminen ja pitkäjänteinen tuki. Kouluissa on panostettava myönteiseen kouluilmapiiriin, jossa jokainen oppilas tuntee olonsa tärkeäksi, arvostetuksi ja hyväksytyksi. Kouluissa pitää opettaa empatiaa ja tunnetaitoja. Jokaisen on opittava ymmärtämään, miltä kiusatusta voi tuntua. Kaikilla on oltava selkeät säännöt ja jokaisen on tiedettävä seuraamukset, jotka kiusaamisesta seuraavat. Jokaisen aikuisen on oltava esimerkkinä lapsille ja nuorille.
Opettajien ja kouluhenkilökunnan on tärkeää tunnistaa kiusaamisen merkit varhaisessa vaiheessa. Kiusaamistapaukset on otettava vakavasti heti niiden ilmetessä, eikä niitä saa sivuuttaa "leikkinä" tai "normaalina nahisteluna". On tärkeää, että kuullaan sekä kiusatun että kiusaajan näkökulma neutraalisti ja rakentavasti. Sekä kiusattu että kiusaaja voivat tarvita tukea. Kiusaajalla voi olla taustalla esimerkiksi tunne-elämän haasteita, joihin on syytä puuttua. Vanhempien mukaan ottaminen tukee tilannetta molemmilla puolilla.
Koulun arvopohjaa on vahvistettava. Yhteisölliset projektit, esimerkiksi vertaissovittelijat, tutor-toiminta tai ystäväryhmät voivat edistää yhteishenkeä. Kouluyhteisön tulee käydä jatkuvaa dialogia kiusaamisen ehkäisemisestä ja siihen liittyvistä teemoista.
Kiusaamistilanteiden selvittäminen ei saa päättyä yhteen keskusteluun. Tilannetta pitää seurata, jotta voidaan varmistaa, että kiusaaminen ei jatku. Tehokkain tapa puuttua kiusaamiseen on yhdistää kaikki nämä menetelmät niin, että koulun ilmapiiristä tulee turvallinen ja avoin. Johdonmukainen ja määrätietoinen toiminta on avainasemassa.
Sähköposti: niina@niinabehm.fi
Puhelin: 040 778 0269